wagen

De rijbewijzen zijn in eerste instantie ingedeeld in letters. Je hebt bijvoorbeeld een B rijbewijs maar ook een C rijbewijs. Daarnaast zijn er toevoegingen, welke vaak in de vorm van cijfers zijn. Zo heb je het c1 rijbewijs: dat is eigenlijk een soort rijbewijs C maar dan lichter. Het is dus geen aantekening op je C, maar eerder een stap ervoor.

Wat mag je besturen met een c1?

Een c1 rijbewijs geeft je de mogelijkheid zeer specifieke voertuigen te besturen. Met een vrachtauto rijbewijs C1 mag je een motorrijtuig besturen waarvan de maximale toegestane massa tussen de 3500 en 7500 kilogram is. Dat wil zeggen dat je voor nog grotere voertuigen echt het normale rijbewijs C moet halen. Je rijbewijs c1 is vijf jaar geldig en je kunt er onder andere de volgende voertuigen mee besturen:

  • vrachtauto’s van klein en gemiddeld formaat
  • bussen van klein en gemiddeld formaat
  • veel campers en caravans

Het is dan ook een rijbewijs dat veel Nederlanders puur halen omdat ze graag willen gaan kamperen en hun eigen camper of caravan mee willen nemen. Het is dan belangrijk dat je leert veilig te rijden en dat doe je door zo’n speciaal rijbewijs te halen. Bovendien mag je vaak zonder de weg helemaal niet op. Het is dus goed om je op tijd in te schrijven voor zo’n rijbewijs. Je wil het immers op tijd halen voor je vakantie. 

c1 rijbewijs

De voorwaarden

Wil je een c1 rijbewijs halen? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten. Allereerst moet je minimaal 18 jaar oud zijn voor je dit rijbewijs mag halen. Je moet daarnaast een rijbewijs B hebben om in aanmerking te komen. Houd er daarnaast rekening mee dat dit rijbewijs maar 5 jaar geldig is en dat je het dus opnieuw moet halen, al zal het via een soort tussentijdse toets mogelijk zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.